Marchewkowo-świąteczne muffinki.
Składniki (na ok. 20 sztuk babeczek):
3 duże jajka
175 g mąki pszennej
175 g brązowego cukru
175 ml oleju
140 g startej marchewki
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta imbiru
potarta skórka pomarańczowa
(można dodać 100 g rodzynek, jeśli ktoś lubi - pamiętajcie, aby je wcześniej namoczyć)
1. Całe jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, przyprawy, sodę, olej, marchewkę, rodzynki.
2. Rozlać ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kruche ciasteczka pomarańczowe
Ciasteczka te świetnie sprawdzają się przez cały rok. Mogliście je zobaczyć jako wieże Eiffel'a podczas Paris Party. W okresie bożonarodzeniowym dodaję więcej skórki pomarańczowej i przyprawę do piernika - smakują wtedy bardziej świątecznie :) .
Składniki:
250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
120 g margaryny
2 łyżki śmietany
2 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z połowy pomarańczy ( w okresie świątecznym dodaję startą skórkę z całej pomarańczy i przyprawę do piernika)
1. Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na 20-30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy kształty. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Uważajcie, żeby się za bardzo nie zarumieniły.
A może tak... śliwkowa nutella?
Śliwkowa nutella to połączenie
dżemu śliwkowego i czekolady. To, co otrzymujemy po połączeniu,
nadaje się nie tylko jedzenia na chlebku czy bułkach, ale także do
przekładania ciast, gofrów, naleśników, deserów... i wyjadania
prosto ze słoika.
W internecie krąży wiele przepisów
na śliwkową nutellę. Większość różni się szczegółami,
ale największy problem to: pasteryzować czy nie?
Ja zdecydowałam się na krótką
pasteryzację, ale następnym razem z niej zrezygnuję, że
spróbować, czy jest ona konieczna.
Poniżej przepis, który w oryginalne
był trochę inny, ale go zmodernizowałam.
Składniki:
3 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
1 cukier waniliowy
200 g gorzkiego kakao
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Umyte i wydrylowane śliwki należy
umieść w garnku o grubym dnie, wlej odrobinę wody (aby dno było
przykryte) i zasyp cukrem. Śliwki gotuj na małym ogniu ok. 2- 3
godzin (najlepiej wieczorem). Pozostaw do ostygnięcia. Rano ( lub
gdy śliwki się ostudzą i odparują) podgrzej je ponownie. Dodaj
cukier waniliowy, kakao i czekolady. Pogotuj jeszcze 15 minut.
Przełóż do wyparzonych, gorących słoików, dokładnie zakręć.
I teraz dla zwolenników pasteryzacji:
Słoiki wstaw do garnka z woda i
pasteryzuj 20 minut od zagotowania. Odstaw do góry dnem, przykryj
kocem i pozostaw do wystudzenia.
Wersja bez pasteryzacji (jeszcze jej
nie próbowałam):
Odstaw zakręcone słoiki do góry dnem
do ostygnięcia – przykryj je grubym kocem, aby stygły wolniej.
Warunkiem powodzenia jest nakładanie śliwkowej nutelli do
gorących słoików.
Quiche
Danie
pochodzi z północno-wschodniej Francji (Alzacja i Lotaryngia) i
składa się z podstawy z kruchego lub francuskiego ciasta,
wypełnionej wytrawnym
nadzieniem.
Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina
śmietany i jaj
z przyprawami. Nazwa quiche
pochodzi od niemieckiego słowa Kuchen,
co znaczy ciasto.
Składniki:
kruche
ciasto:
175
g mąki pszennej
125
g masła
25
g startego sera żółtego
2
łyżki wody
2
łyżki suszonego tymianku, suszonej bazylii, oregano, chili
łyżeczka
soli ziołowej
farsz:
pokrojona
w kostkę kiełbasa (ale może być również mięso mielone)
2
duże cukinie
garść
pomidorów (warto sparzyć i obrać ze skóry)
garść
oliwek
2
czerwone papryki
świeże
zioła (listki oregano lub bazylii)
masa
jajeczna:
4
jajka
4
łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 1 mały jogurt grecki bądź
naturalny
szczypiorek
lub pietruszka
starty
parmezan
sól
i pieprz
- Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszone zioła, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę lub mięso z
pokrojoną w kostkę papryką. Następnie dodajemy startą na grubym
oczku cukinię (warto przed dodaniem odsączyć z sok), pokrojone w
kostkę pomidory i listki świeżych ziół (doprawiamy według
własnego uznania- sól morska, świeżo zmielony pieprz, ostra
papryka chili).
- Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem,
oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą
powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika
do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, dopóki nie nabierze złocistej
barwy.
- W średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną lub jogurtem
greckim/naturalnym. Dodajemy posiekany szczypior lub natkę
pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta układamy podsmażone warzywa z kiełbasą/mięsem i zalewamy masą jajeczną. Na końcu posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.
Kilka razy modyfikowałam składniki farszu - w zależności od zawartości lodówki. Polecam eksperymentowanie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz