wtorek, 17 grudnia 2013

Kruche ciasteczka pomarańczowe

Ciasteczka te świetnie sprawdzają się przez cały rok. Mogliście je zobaczyć jako wieże Eiffel'a podczas Paris Party. W okresie bożonarodzeniowym dodaję więcej skórki pomarańczowej i przyprawę do piernika - smakują wtedy bardziej świątecznie :) .


Składniki:
250 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
120 g margaryny
2 łyżki śmietany
2 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z połowy pomarańczy ( w okresie świątecznym dodaję startą skórkę z całej pomarańczy i przyprawę do piernika)
1. Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na 20-30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy kształty. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Uważajcie, żeby się za bardzo nie zarumieniły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz